Saltar apartados

GEOGRAFIA FÍSICA


La principal preocupació dels geògrafs físics de la Universitat d'Alacant és l'estudi del medi físic en relació amb la societat que organitza cada territori. Es tracta d'una visió integral dels paisatges que caracteritzen la superfície terrestre des d'una doble òptica, com una contribució a l'avanç del coneixement geogràfic i com a documents o estudis de gran interès en les tasques de planificació i ordenació del territori.

Com suport o infraestructura de qualsevol paisatge, una de les línies d'investigació bàsiques ha estat l'estudi del relleu i el seu modelatge, objecte d'estudi de la Geomorfologia. En la majoria dels casos, aquest aspecte s'ha concebut com a desencadenant de les condicions dels diferents complexos ecològics. Com influeix el relleu en la definició dels diferents climes locals, o en la circulació de les aigües, són el primer esglaó en la definició i caracterització de la diversitat topoecològica de qualsevol espai. Quina resposta de tipus biològic determinen aquestes qualitats i com s'ha percebut aquest medi per part de la societat són, entre altres, els aspectes que completen l'al·ludida visió integral o geogràfica del paisatge.

No és gens estrany que les principals línies d'investigació hagen sigut la Geomorfologia, la Climatologia i la Biogeografia des dels dos vessants al·ludits. Per aqueixa condició no falten aportacions que donen a conèixer, des d'una perspectiva analítica, el substantiu de cadascun d'aquests elements. Labor de reconeixement i catalogació d'uns valors patrimonials tant naturals com culturals, que s'ha centrat en terres i gents de l'àmbit mediterrani. 

gf1.jpgEls principals temes d'investigació han girat al voltant de l'estudi integrat del paisatge des d'una perspectiva diacrònica en la qual es contemplen tant els processos naturals com la intervenció humana. En el desenvolupament d'aquestes investigacions les eines i tècniques de treball bàsiques són el contacte directe amb l'objecte d'estudi (treballs de camp), la fotointerpretació i, especialment, l'aplicació de les noves tecnologies mitjançant la utilització dels Sistemes d'Informació Geogràfica. En aquest sentit, és de destacar que un altre dels aspectes tractats de forma assídua pels geògrafs físics d'Alacant ha estat la cartografia temàtica sobre el medi físic. D'aquesta labor, ressalten les publicacions referides a la cartografia geomorfològica, de riscos geomorfològics, de dinàmica de la vegetació, del paisatge vegetal, així com cartografia corològica de determinades espècies vegetals en l'àmbit alacantí. 

gf3.jpg

Aquestes aportacions de gran interès acadèmic -com a investigació bàsica que és- han servit de suport per al desenvolupament d'una activitat compromesa amb la societat alacantina que s'ha materialitzat en el disseny de plans i projectes d'investigació aplicada mitjançant la integració dels estudis del medi físic en l'ordenació i planificació. Els camps fonamentals d'actuació van des dels estudis de capacitat d'acollida del territori, fins als estudis d'impacte ambiental; insistint en dos temes prioritaris com són la geografia dels riscos i la conservació i protecció del paisatge.

Departament d'Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3428

Fax: (+34) 96 590 3428

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464